Tips en Tools

10 tips bij het studeren

1. Plan goed

Maak een goede planning, maar let op; plan niet te ver vooruit! Dan lijkt het allemaal ontzettend veel en ver weg. Je kunt beter een korte planning maken, zodat je je er beter aan kunt houden. Houd jezelf niet voor de gek, dus zorg ervoor dat je geen onrealistische doelen stelt.

2. Stel subdoelen op

Om jezelf extra te prikkelen zou je niet alleen het einddoel voor ogen moet hebben, maar juist ook wat kleinere subdoelen. Stel je moet je voorbereiden voor een erg belangrijk examen, spreek dan eerst met jezelf af dat je de begrippen uit 1 hoofdstuk kent in plaats van alle hoofdstukken tegelijk. Wanneer je dat ene hoofdstuk erin hebt gestampt heb je alweer een van je doelen behaalt en dat voelt natuurlijk super goed.

3. Vind de juiste studieomgeving

Zoek een studieomgeving op die stimuleert: met studenten die ook willen studeren. Op die manier voel je je extra gemotiveerd om verder te gaan, want iedereen om je heen is ook goed gefocust bezig.

4. Herhalen, herhalen, herhalen

Zorg ervoor dat je niet de dag voor een examen alles erin probeert te stampen, maar denk aan punt 2. Leer eerst dat ene hoofdstuk en herhaal dat nog eens, dan weet je zeker dat het er goed in zit. Vervolgens pak je er een extra hoofdstuk bij.

5. Maak een mindmap!

Ga aan de slag met mindmappen. Stel je moet weten wat een SWOT-analyse is en wat hier allemaal bij komt kijken. Haal je tekenblok tevoorschijn en zet SWOT-analyse in het midden. Hieromheen ga je met kleurtjes en eventuele plaatjes voor jezelf uitschrijven en tekenen wat die SWOT-analyse nu precies inhoudt. Doordat je er op deze manier mee aan de slag gaan en het voor jezelf visualiseert, onthoud je het veel beter. Tip: doe dit alleen bij erg grote en lastige concepten. Anders ben je wel heel veel tijd kwijt aan mindmappen.

6. Zorg goed voor jezelf

Het klinkt misschien een beetje cliche, maar zorg goed voor jezelf. Rust goed uit en zorg dat je genoeg uurtjes slaap pakt. Eet en drink goed, zodat je de focus houdt. Dat maakt het studeren een stuk makkelijker.

7. Weg met die telefoon (of andere prikkels)

Het is natuurlijk een inkoppertje, maar zorg dat je niet afgeleid raakt door alles wat er op je telefoon of computer binnenkomt. Houd je van gamen of Netflixen? Ga dan niet te dicht in de buurt van je tv en gameconsole zitten, dan maak je het wel erg zwaar voor jezelf (of juist makkelijk natuurlijk).

8. PAUZE!

Zorg dat je genoeg pauzes neemt, zodat je tijdens de momenten dat je wel aan de slag moet goed gefocust blijft. Studeer niet te lang achter elkaar. Realiseer je dat geconcentreerd werken een hoop energie kost en dat de meeste mensen niet langer dan 20 minuten aaneengesloten hun aandacht bij stof kunnen houden. Zoek daarom juist ook wat ontspanning op, zodat je het studeren even helemaal los kunt laten en de volgende dag fris van start kunt gaan.

9. Mix it up

Wissel het studeren af. Stel je moet een verslag inleveren en je moet je voorbereiden op een toets. Wissel het denkwerk dan af met het doewerk. Dan is het veel beter vol te houden!

10. Beloon jezelf

Als je op de goede weg bent geef jezelf dan een beloning. Zo weet je waar je het voor doet en blijf je gemotiveerd. Spreek met jezelf af dat wanneer je dat ene hoofdstuk echt doorgelezen hebt, je die ene aflevering van Game of Thrones toch echt wel mag kijken.

Tools bij het studeren

Er zijn verschillende tools die je kunnen helpen bij het studeren. We hebben de beste hieronder voor je op een rijtje gezet.

Evernote

Orden je notities met Evernote. Zo heb je niet alles los rondslingeren en kun je notities eenvoudig terugvinden. Met Evernote kun je je camera gebruiken als scanner en scan je notities of documenten die je moet bewaren zo in. Met de zoekfunctie vind je alles zo weer terug.

Be Focused

Indien onze 10 studeertips niet helpen, dan kun je altijd terugvallen op de app Be Focused. Je concentratie kan soms erg ver te zoeken zijn, maar daarmee kan deze app je helpen. Je stelt simpelweg de tijd in hoe lang je aan de slag wilt gaan en Be Focused telt af totdat je die welverdiende pauze mag houden. Doordat je kunt aangeven met welk vak je bezig bent, houdt de app ook nog voor je bij hoe lang je met ieder vak bezig bent geweest. Goed om terug te zien, dan kun je trots zijn op jezelf.

The Homework App

Met zoveel verschillende vakken is het soms lastig om bij te houden wat je ook alweer voor welk vak moest doen, laat staan voor wanneer. Daarom is er The Homework App. Hierin kun je vastleggen wat je voor welk vak aan huiswerk hebt en hierdoor zie je in het notificatiescherm precies wat er op de planning staat. Daarnaast herinnert de app je eraan om dat huiswerk daadwerkelijk te gaan maken, zodat je het altijd netjes op tijd af hebt.

Skype

Aan de slag met je projectgroep en geen zin om de hele dag op school te zitten? Dan doen jullie het toch lekker op afstand! Met Skype kun je met de hele projectgroep in een call zitten, zodat je kunt overleggen, chatten, bestanden uit kunt wisselen en je scherm kunt delen. Super handig dus.

Google tools

Google heeft veel handige tools om jou en je projectgroep te helpen, waaronder Google Drive en Google Docs.

Google Drive

Maak voor jezelf een Google Drive aan en sla al je bestanden veilig online op. Zo kun je altijd bij al je bestanden. Nadeel: geen smoes bij de docent voor wanneer je die ene opdracht niet bij je hebt, die staat natuurlijk gewoon online in je Drive. Voordeel: werk ook samen met je projectgenoten in mappen en documenten die je met elkaar deelt.

Google Docs

Met Google Docs kun je samen met je projectgenoten aan de slag in een document. Je ziet precies waar je projectgenoot mee bezig is en kunt comments plaatsen bij datgene wat hij genoteerd heeft. Zo kun je eventuele feedback direct in het document verwerken en zijn jullie veel sneller klaar!

Dropbox

Niet alleen met Google Drive stel je al je bestanden veilig, dit kan namelijk net zo goed met Dropbox. Zo kun je bijvoorbeeld de bestanden die je met Evernote hebt gemaakt, opslaan in Dropbox. Je hebt dan dus altijd een back-up van de bestanden die je maakt.